Ünnepi díjátadóval és szakmai terepi programmal zárult a “Fedezd fel az örökséged!-2018” vetélkedő

161 csapatban közel 500 középiskolás fiatal mérte össze a tudását a „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő 2018-as kiírásában. Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett online vetélkedő központi témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolatának elemzése, feltárása volt. Az első 10 helyezett csapat tagjai április 27-én személyesen is megismerkedhettek a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival, hiszen a budapesti Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban tartott ünnepélyes díjátadót követően erdész szakemberek vezetésével terepi programon vehettek részt. A vetélkedő egyúttal szerves része volt a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát bemutató, a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott ismeretterjesztő programnak is.

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívása, ezért az Országos Erdészeti Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2018 tavaszán ismeretterjesztő programot indított az erdők szerepének minél szélesebb körű megismertetésére. A program legfontosabb célközönségét a fiatalok jelentik, hiszen természeti értékeink az ő örökségüknek számítanak. A program részeként a középiskolás korosztálynak szólt tehát a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő klímaváltozással kapcsolatos 2018-as versenye is.

Négy elméleti fordulóban az erdők és a fák pozitív, a klímaváltozás hatásait csökkentő szerepét, a klímaváltozás már napjainkban megtapasztalható jeleit és a környezeti változásokra adható válaszokat kellett bemutatnia a háromfős középiskolás csapatoknak. A hosszan tartó tél után pedig egy fontos terepi feladat következett: saját készítésű videóinterjúban kellett megszólaltatniuk idős rokonukat, ismerősüket, akiktől azt kérdezték, hogy milyen is volt az erdő egy emberöltővel korábban, mit adott az akkori embereknek, hogyan változott az elmúlt időszakban, és hogy milyen tanácsokat tud adni számukra az erdő megőrzése érdekében.

Az első helyezettek nem csak értékes nyereményeket vihettek haza: a díj része volt az április 27-i ünnepélyes eredményhirdetés után tartott terepi szakmai program is. A budapesti Hármashatár-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnoka mutatta be a klímaváltozás már most érzékelhető hatásait, és mindazokat a lehetőségeket, amivel az erdészek, és akár mindannyian segíteni tudjuk az erdőket a gyorsan zajló változásokhoz való alkalmazkodásban.

A rendezvényen Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója a vetélkedő mellett a teljes ismeretterjesztő program eredményeit is értékelte, amely során a közösségi médiában és rádiókampány segítségével több millió emberhez sikerült eljuttatni azokat az üzeneteket, amelyek az erdők fontosságára hívják fel a figyelmet. „A szénmegkötéssel, az oxigéntermeléssel, a vízkörforgásban betöltött szerepükkel az erdők az egyik legfontosabb eszközt jelentik a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében. A jövendő generációk érdekében pedig a legfontosabb feladatunk az, hogy szakemberek és átlag polgárok közösen, mindent megtegyünk az erdőterületek növeléséért: minél több fát ültessünk a lakókörnyezetünkben, a közterületeken, a mezőgazdasági területeket elválasztó fasorokban, és a parlagon lévő területeken is” – fogalmazott a szakember.

A „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedőt 2018-ban a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium „Borostyánok” csapata nyerte. Második helyen a Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziumának „Árnikák: új idők” csapata végzett, míg harmadik a karcagi Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium „Zöldfülűek” nevű csapata lett. A legjobb videóért járó különdíjat vehetett át a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium „Fűzfánfütyülők” csapata, és határon túli indulóként az erdélyi Kovászna város Kőrösi Csoma Sándor Líceumának „Forest friends” csapata. (Az összes díjazott ide kattintva látható. A csapatok által készített videókat a „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedő Facebook-oldalán lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/fedezdfel/)

A díjakat Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár, Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója adta át. A túrafelszerelések vásárlására felhasználható értékes utalványok mellett az első tíz csapat A Mi Erdőnk magazin és a Turista Magazin egy éves előfizetésével is gazdagodott.

Az erdők megóvásához pedig az erdők alapos megismerésére és a fák szeretetére is szükség van, aminek támogatására egy új eszközt, az okostelefonra fejlesztett Fa Book interaktív fahatározó applikációt is bemutatta az eseményen az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója. Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető alkalmazás, amely bemutatása a tavaszi lombfakadással egy időben kezdődik, 111 fa- és cserjefaj azonosításához nyújt a terepen segítséget. A program részeként a hazai erdők fásszárú növényeit bemutató képekből az applikációt támogató online fotótár is készült, amely a www.fabook.oee.hu oldalon érhető el. Innen iskolai versenyekhez, ismeretterjesztő előadásokhoz, oktatási anyagokhoz bárki szabadon letöltheti a hazai erdők fafajainak tudományos igénnyel készült fotóit.