Rekord számú csapattal indul a „Fedezd fel az örökséged – A láthatatlan erdő” vetélkedő

2021.03.08-án ötödik alkalommal indul az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett „Fedezd fel az örökséged” online erdőismereti vetélkedő. A jelentkezések száma rekordot döntött, 182 középiskolásokból álló 3 fős csapat méri össze tudását a hazai erdők titokzatos, láthatatlan, vagy alig észrevehető világának témakörében. A vetélkedő 5 éves történetében először nyílt lehetőség határon túli csapatok jelentkezésére, ahonnan 44 regisztráció érkezett.

A megmérettetés során a játékban résztvevő diákoknak öt elméleti feladatot kell megoldaniuk és egy kreativitást igénylő terepi videót is kell készíteniük.

A csapatok számára kiderül mi mindent rejt az erdei talaj, miként válik az élet nélkülözhetetlen alkotóelemévé az élettelen, hogyan élnek az éjjel aktív állatok, a magukat nem mutató rejtőzködők, milyen az erdei „magasélet”. A verseny végére pedig összeáll a kép: az erdő minden apró földalatti és felszín feletti sejtje, élő és élettelen alkotóeleme azon dolgozik, hogy az erdő csodája fennmaradhasson.

A diákok ismereteinek bővítése mellett az országos vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a hazai erdők értékeire, az erdei életközösség szolgáltatásainak nélkülözhetetlenségére, arra, hogy az erdő az ő örökségük.

A verseny feladatai nyomon követhetők a vetelkedo.oee.hu oldalon.

Az országos verseny eredményhirdetése 2021. április 19-én lesz, az oktatási intézmények Fenntarthatósági Témahetének online nyitórendezvényén.

A vetélkedő első három helyezett csapatának tagjai fejenként 70 ezer, 50 ezer, illetve 30 ezer forint értékű ajándékutalványt kapnak, de a felkészítő tanárokat is díjazza az Országos Erdészeti Egyesület.

A verseny lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatja.

fedezd_fel_2021_Facebook_post_new-1