Veszprémi csapat nyerte az ötödik „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium „Autotróf Kakukkmadarak” nevű csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület által már ötödik alkalommal meghirdetett, középiskolásoknak szóló verseny ebben az évben az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185, háromfős csapata jelentkezett, ami rekordnak számít a vetélkedő eddigi történetében. Szintén idén először a teljes Kárpát-medencéből jelentkezhettek csapatok a megmérettetésre. A kezdeményezés különösen sikeresnek bizonyult, hiszen 44 határon túli csapat vett részt az online versenyen, melynek eredményhirdetésére a mintegy 360 ezer diák részvételével zajló Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényének keretében került sor.

Rendkívül szoros versenyben a veszprémi Vetési Albert Gimnázium „Autotróf Kakukkmadarak” nevű csapata nyerte a 2021-es erdőismereti vetélkedőt. A képzeletbeli dobogó második fokára a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium „Kós Bambuseae Foresta” nevű csapata, harmadik fokán a váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium „Vörös Amaránt” csapata állhat. Az Országos Erdészeti Egyesület már ötödik alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló online versenyt, az idei évben „A láthatatlan erdő” témafelütéssel. Az öt fordulóból és egy terepi videós feladatból álló vetélkedő március elején indult és április elején ért véget. A fordulók alatt a csapatok számára kiderült mi mindent rejt az erdei talaj, miként válik az élet nélkülözhetetlen alkotóelemévé az élettelen, hogyan élnek az éjjel aktív állatok, a magukat nem mutató rejtőzködők, milyen az erdei „magasélet”, hogyan segíti az erdők működését az erdészek munkája. A verseny végére pedig összeállt a kép: az erdő minden apró földalatti és felszín feletti sejtje, élő és élettelen alkotóeleme azon dolgozik, hogy az erdő csodája fennmaradhasson.

A Szabó Hanga, Bálint Benedek, Szabó Kornél alkotta veszprémi első helyezett „Autotróf Kakukkmadarak” csapat után második helyen végzett a debreceni „Kós bambuseae Foresta” csapata, Papp Zsófia Andrea, Oláh Zsófi, Varga Balázs Csongor részvételével, harmadik helyen a váci „Vörös Amaránt” csapat, azaz Sztebel Judit, Viszus Virág és Sinkó Viktor Péter. Az óriási versenyszellem és az aktív social media jelenlét mellett a fiatalok kreativitását emelték ki a szervezők. A csapatok logókat, terveket, erdőrészleteket rajzoltak szabadkézzel és digitálisan egyaránt, fotókat, érdekes történeteket küldtek és osztottak meg, ezzel színesítve a vetélkedőt. A fiatalok fordulóról fordulóra egyre több érett, önálló gondolatot fogalmaztak meg és vállaltak fel, ami kivívta a bírálók elismerését. A videókban feltűntek a vetélkedő során érintett témák és a diákok láthatóan megértették a „láthatatlan erdő” üzenetét.

Az első tíz helyezett csapat:

  1. AUTOTRÓF KAKUKKMADARAK – Szabó Kornél, Bálint Benedek, Szabó Hanga
  2. KÓS BAMBUSEAE FORESTA – Papp Zsófia Andrea, Varga Balázs Csongor, Oláh Zsófi
  3. VÖRÖS AMARÁNT – Sinkó Viktor Péter, Sztebel Judit, Viszus Virág
  4. SZEGEDI ERDŐJÁRÓK – Deák Botond, Marosi Patrik, Varga Márton
  5. ALISMA PLANTAGO-AQUATICA L. – Benkő Julianna, Bujbáczi Fanni, Schlitt Bence
  6. MADÁRLIGET ŐRZŐI – Bakonyi Samu, Kun Ádám Gergely, Kun Zsófia Éva
  7. UHUK – Házi Szindi, Marton Dóra, Erdélyi Nóra
  8. BÜKK CSEMETÉK – Bogdán Milán, Kiss Bence Valentin, Bogdán Adrián
  9. SzabadSzobatiSztaSzuSzpendáltSzobanövények csapat – Erdős Vivien, Mihályi Gréta Fanni, Ollé Zsófia
  10. The Unicorns – Tardi Flóra, Quittner Dóra, Mészáros Mandula

Az összes csapat helyezését tartalmazó lista ide kattintva tekinthető meg.

Az első három csapat értékes utalvánnyal, a 4-6. helyezést elérők éves Turista Magazin előfizetéssel és Országos Kéktúra Igazolófüzettel, a 7-10. helyezést elérők éves „A mi erdőnk” magazin előfizetéssel gazdagodnak. A Vörös Amaránt csapat által készített videót ítélte legjobbnak a Magyar Természetjáró Szövetség, ezért a csapat tagjait különdíjban részesíti. Nyereményük Burger Barna: Kékvándor című könyve. A határon túli csapatok közül a marosvásárhelyi Kalandorok csapata érte el a legjobb eredményt, ezért őket az Országos Erdészeti Egyesület ajándékcsomag különdíjjal jutalmazza. A dobogós csapatok felkészítő tanárait is díjazzák, név szerint Likerné Pucsek Rózsát, Juhász Ritát és Kónyáné Csirik Ágotát. A díjakkal kapcsolatban minden versenyzővel külön-külön veszik fel a kapcsolatot a szervezők.

A zsűri tagjai:

Csókáné dr. Szabados Ildikó – Agrárminisztérium, Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság

Sári Enikő – A mi erdőnk magazin

Néder Katalin – Fenntarthatósági Témahét

Tassy Márk – Magyar Természetjáró Szövetség

Gratulálunk minden résztvevőnek, köszönjük az együtt töltött időt és a helytállást.

A verseny megvalósulását az Agrárminisztérium támogatta. Külön kiemelendő az 1600 magyarországi és határon túli oktatási intézmény 360 ezer diákjának részvételével zajló Fenntarthatósági Témahéttel megvalósított együttműködés. A témahét egyik kiemelt kérdésköre idén az erdők biodiverzitásban betöltött szerepével foglalkozik, amihez a középiskolás korosztály megszólításával csatlakozott a ’Fedezd fel az örökséged’ vetélkedő is. A szervezésben való közreműködésért az Országos Erdészeti Egyesület a Témahét keretében adományozott Zöld Tündér díjat vehetett át.