MOHÁCSI CSAPAT NYERTE A NEGYEDIK „FEDEZD FEL AZ ÖRÖKSÉGED!” ERDŐISMERETI VETÉLKEDŐT

A PSZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Árnikák – a harmadik generáció” nevű csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület által ebben az évben már negyedik alkalommal meghirdetett, középiskolásoknak szóló verseny „Mi fán terem?” alcímmel azt a kérdést járta körül, hogy mit adnak nekünk és milyen hatással vannak életünkre az erdők. A vetélkedőre 100 iskola 150, háromfős csapata jelentkezett. A járványügyi helyzet ellenére 100 csapat teljesítette is a több fordulóból álló feladatokat. Az erdőismereti vetélkedő második helyezettje holtversenyben az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény „Erdőjárók” nevű csapata és a barcsi Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma „Vadgazdák” csapata lett. Az első három helyezettet értékes utalvánnyal és ajándékcsomaggal, a 4-10. helyezést elérteket erdei tematikájú társasjátékkal és ajándékcsomaggal jutalmazzák a szervezők. Emellett díjazták a dobogós csapatok felkészítő tanárait is. A verseny megvalósulását az Agrárminisztérium támogatta.

A különleges helyzetben is helyt állva, szoros versenyben a PSZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Árnikák – a harmadik generáció” nevű csapata nyerte a 2020-as vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület már negyedik alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló online erdőismereti versenyt, az idei évben „Mi fán terem az erdő?” témafelütéssel. A hat fordulóból álló vetélkedő március elején indult és április elején ért véget. Mindegyik forduló egy-egy erdei ökoszisztéma szolgáltatást ölelt fel, és a versenyzők erre irányuló kérdésekkel fedezhették fel, hogy „Mi fán terem az erdő”?, azaz  megismerkedhettek meg azzal, hogy mi mindent adnak az emberek életébe az erdők. A vetélkedőre közel 100 iskola 150 csapata jelentkezett, és a különleges egészségügyi helyzet ellenére mintegy 100 csapat végigcsinálta az összes fordulót.

Az Arláth Dóra, Kovács Dorina és Burgstaller András alkotta mohácsi csapat után a második helyen holtversenyben végzett az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény „Erdőjárók” csapata, Vágó Eszter, Ignácz Tamás Szilveszter és Zsiborás Barnabás részvételével; és a barcsi Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma „Vadgazdák” csapata, azaz Kecskés Gergely, Keszler Gergő és Nagy Péter.  Számunkra szívet melengető, hogy az idei első helyezett Árnikák csapat – természetesen különböző felállásban – már négy alkalommal indult a versenyen, és mindig bekerült az első 10 helyezett közé. Büszkeséggel tölt el minket az is, hogy az idei megosztott második helyezett Vadgazdák csapat a 2018-as vetélkedőn az első helyen végzett. Visszatérőként köszönthetjük azonban a Tree-O csapatot is. Az idei vetélkedőn a 2. és 8. helyen is holtverseny alakult ki, ezért nem hirdetünk 3. és 9. helyezettet. Úgy döntöttünk, hogy harmadik hely helyett mindkét 2. helyezett megkapja a dobogó második fokát illető jutalmat.

Az első tíz helyezett csapat:

1.Árnikák – harmadik generáció – Arláth Dóra, Kovács Dorina, Burgstaller András

2.Erdőjárók – Vágó Eszter, Ignácz Tamás Szilveszter, Zsiborás Barnabás

2.Vadgazdák – Kecskés Gergely, Keszler Gergő, Nagy Péter

4.Bakkutyák – Gál Bence, Oláh Bendegúz, Orsós Tamás

5.Bérivándor – Mezei Lajos Benjámin, Katona Katinka, Pruck Evelin Lúcia

6.Tree-O – Simon Barbara, Ladányi Márk, Török Viktória

7.Lignum Kossuth –Lesnyák Péter, Tóth Áron, Váróczy Csongor

8.Alisma plantago-aquatica L. –Benkő Julianna, Bujbácz Fanni Luca, Végh Zsolt

8.Nimfák – Tóth Eszter, Jacsó Míra, Gyöngyösi Sára 

10.Triumvirátus – Nyul Péter, Juhász Bálint, Abdelmagid Iván

Az összes csapat helyezését tartalmazó lista ide kattintva tekinthető meg.

Az első három csapat értékes utalvánnyal és ajándékcsomaggal, a 4-10. helyezett csapatok pedig erdei társasjátékkal és ajándékcsomaggal gazdagodnak. Idén az első három csapat felkészítő tanárát is díjazzuk, név szerint Müller Évát, Kaszás Szilviát és Kövi Anitát, akiknek nagyon köszönjük a kitartó munkát, és a diákok bíztatását.

Az idei évben a terepi feladat sajnos elmaradt, azonban a 7. helyen végzett Lignum Kossuth csapat már a vetélkedő elején elkezdte a forgatást, és úgy döntöttek, hogy elkészítik a videót, amit meg is osztottak velünk. A videó ezen a linken nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Ix584fKxnhc

Az ajándékok átadását egy ünnepélyes díjátadón, személyesen terveztük, de mint minden mást az életben, ezt is az online térbe kellett áthelyezni, így a díjakkal kapcsolatban minden versenyzővel külön-külön vesszük fel a kapcsolatot.

Gratulálunk minden résztvevőnek, köszönjük az együtt töltött időt és a helytállást. Nem könnyű egy világjárvány közepén, távoktatásban, megváltozott élethelyzetben koncentrálni, feladatokat megoldani, és versenyezni. A csapatok nagy része mindezek ellenére küzdött, hétről-hétre beküldte a nagyszerű megoldásokat, és még azt is megmutatták, hogy hogyan dolgoznak együtt otthonról, sokszor óriási távolságokat leküzdve. Nekünk ők a hőseink!