Mosonmagyaróvári csapat nyerte a 2017-es erdőismereti vetélkedőt

Csaknem 4 hónap, 6 elméleti forduló, 36 feladat, 1 road movie, 176 csapat és mintegy 500 középiskolás versenyző – ez lenne számokban a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület által 2016-2017-ben meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő.

Az ország minden pontjáról jelentkeztek középiskolás tanulókból áll csapatok, akik nagy lelkesedéssel és példamutató kitartással csinálták végig a vetélkedőt. A 6 elméleti fordulóra beérkezett válaszok összesítése és javítása, valamint a terepi fordulóra beküldött road movie-k megtekintése és értékelése befejeződött, így örömmel közöljük, hogy végeredményt tudunk hirdetni.

Ezúton is gratulálunk a mosonmagyaróvári „Favágók” csapatnak, akik 281 összesített ponttal megnyerték a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt!

Miként az alábbi listán is látható, legalább annyira szoros volt a verseny, mint amennyire nehéz volt a Bíráló Bizottság dolga, az élen végző csapatok között olykor ugyanis csak néhány pont jelentette a különbséget, sőt, az első tízben még megosztott helyezések is voltak.

TOP 10 csapat – pontszámok és helyezettek:

 1. Favágók – 281 pont (Kossuth Lajos Gimnázium – Mosonmagyaróvár)
 2. Földes II. Északerdő Csapat – 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium – Miskolc)
 3. Árnikák – 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)
 4. Venatus Memorum – 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
 5. Fa King – 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma – Mátrafüred)
 6. Erdőkerülők – 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium – Szolnok)
 7. Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ – 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium – Edelény)
 8. Erdőjárók/BLG-s Erdőjárók – 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium – Nagykanizsa)
 9. Megosztott:
  1. Erdőbe Menők – 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
  2. Kossuth – Északerdő 4 – 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium – Nyíregyháza)
  3. Signum Team – 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola – Sopron)

Az első három helyezett csapat értékes túrabolt utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek.

A videók között születtek olyan kiemelkedően jó alkotások, amiket különdíjjal jutalmaznak a szervezők. A legjobb videónak járó különdíjat az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatok road movie-ja érdemelte ki, ami egy-egy, az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából összeállított kisebb túracsomag. A videók a következő linkeken nézhetők meg:

Erdőbe Menők road movie

Dobókockák road movie

A szervezők a nyereményeket március második felében, személyesen adják át díjazott csapatoknak: az első 10 helyezett csapatot szeretettel meghívják egy izgalmas erdő- és erdészeti munka ismereti kalandra a Pilisi Parkerdő Zrt. területére, ahol a Parkerdő szakemberei az örökerdő-gazdálkodás alapjait és eredményeit is bemutatják a résztvevőknek.

A „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedőben résztvevő több mint 150 csapat megmutatta, hogy a ma fiataljai számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat. Köszönjük, hogy ennyien velünk tartottak a vetélkedő csaknem négy hónapja során! Bízunk benne, hogy mindenki hasznos ismeretekkel gazdagodott és sok újdonságot megtudott a hazai erdőkről.

Kalandvágyóbb versenyzőinkkel a Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is bizonyára találkozni fogunk (a jelentkezésről bővebben: http://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/ypef_2017_felhivas), miként az is biztos, hogy még az idei évben belevágunk a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő folytatásába is.

Reméljük, hogy sok diák majd akkor is velünk tart!